Resepi Paprik Ayam Ala Thai Paling Sedap

Resepi Paprik Ayam Ala Thai Paling Sedap – Resepi masakan ayam datang dari negara Thailand. Merupakan ramuan penting dalam masakan ini adalah sos ikan, sos tiram dan Bahasa daun limau purut, ini adalah tips yang paling penting itu Che ‘ Nom menjadi tukang masak Thai tanpa ketiga-tiga bahan-bahan ini wajib masakan ini tidak akan berasa “menendang” beliau.

Pedas, masam dan lazat aroma limau bahasa adalah sebab mengapa ini adalah Paprik ayam kegilaan masakkan menjadi sebahagian besar rakyat Malaysia sekian lama. Mudah, lazat dan cepat memberi. Selamat mencuba.

Resepi Paprik Thai ayam Ala Mekuah lounge Chef Wan. Resepi ayam Thai paprik senantiasa permintaan semasa acara – acara formal dan santai. Semasa acara-acara rasmi seperti majlis perkahwinan, acara atau pegawai kerajaan negeri Majlis hari Raya Aidilfitri, paprik ayam sentiasa menjadi sebuah berhala dan jangkaan kehadiran. Ini mungkin kerana paprik ayam memang sapidity times. Lebih-lebih lagi paprik ayam thai goreng resipi menyelerakan la Chef Wan. Ia seolah-olah sukar ditandingi. Boleh berada di luar, membuat lidah mahu menari semata-mata.

Oiya Chef Wan sudah tahu apa yang tidak? Chef Wan masak artis seni Malaysia. Redzuawan Ismail, atau lebih dikenali sebagai Chef Wan adalah seorang chef selebriti Malaysia. Lahir di Singapura pada tahun 1958 dan telah lulus dari Akademi memasak California (Wikipedia). Setiap masakan dari Chef Wan memang rasa lazat. Sudah tentu, sejak Chef Wan sudah memahami betul-betul apa itu ayam masak paprik resipi makanan yg pedas. Baginda bijak campuran antara perasa dengan herba lain jadi Bilakah dianggap wajar. Melihat cara dia Tukang masak, mula termasuk ayam dan goreng dalam kuali dengan api sehingga mengganggu sebati dan masukkan bawang putih, segala-galanya sempurna. Ayam adalah lazat paprik boleh Bitara jika mengikut resipi ayam paprik thai tipikal Chef Wan.

resepi paprik ayam

resepi paprik ayam

Bahan-bahan resepi ayam masak paprik :

1/2 ayam – potong kecil atau sertai seperti yang
4 biji bawang (dihancurkan)
bawang putih 2 bantal (dihancurkan)
Bawang besar 1 biji (dimayang)
hujung 1 batang Serai (dititik)
5 bijirin Cili padi (dihiris)
2 limau benih musk – diambil jus (ASZ gn masamkan paprik sos Nanas)
daun limau Bahasa 3 – disiat2
7 bilah besar cili sos
6 sudu besar sos tomato
sos tiram 4 bilah yang besar
3 bilah besar sos soya manis
sedikit brokoli, jagung dan Karot
air yang cukup

Cara resepi masakan ayam simple :

Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam setengah masak, tidak terlalu garing.
Masukkan bawang dan bawang putih yang telah dihancurkan bersama-sama dengan Cili padi. denyutan jantung yang huru-hara.
kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis.
sebati mengelirukan dan renehkan denyutan jantung. Masukkan sedikit air yang sama.
selepas itu masukkan dalam Serai, daun limau nipis Bahasa dan semua jenis sayur-sayuran.
mengelirukan dan Bilakah mendidih kemudian masukkan Bawang besar.
hidang dan hiaskan.

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Kicap Paling Sedap Di Dunia

Dari rasa rempah bahan-bahan di atas sebagai menyerupai gaya Resepi Paprik Tempahan lounge ayam dan mudah Indonesia namun masih sama – sama enak apabila dimakan. Mohd akan dipraktikkan di rumah.

Resepi Paprik Ayam Ala Thai Paling Sedap | Syatama Ginola | 4.5