Resepi Masakan Ayam Berkuah Simple

Resepi Masakan Ayam Berkuah Simple – Hari ini saya akan cuba ayam halia Kuah resipi masakan Cina yang paling sederhana. Walaupun aku sudah lelah selepas bekerja sepanjang hari, saya masih perlu memasak untuk kanak-kanak. Masakan resipi ayam ini saya memilih kerana ia sangat mudah dan hanya mengambil masa 5 minit. Walaupun mudah dan ringkas, resepi ayam halia masak yang mudah dari chef Hanieliza jualan mempunyai rasa yang sangat baik anak-anak suka. Saya seorang ibu yang tidak mahu memberikan pra yang dipanaskan memasak untuk keluarga saya.

Walau bagaimanapun, saya juga perlukan resepi ayam percik yang mudah dan cepat kerana saya sibuk termasuk pembersihan rumah, menyediakan kanak-kanak sekolah, mengajar di sekolah-sekolah dan blogging. Oleh itu, saya sentiasa mencari Resipi yang mudah dan ringkas, tetapi masih mempunyai rasa yang lazat seperti ayam Resipi mudah Mekuah ini.

Rempah masak ayam gaya Cina adalah halia. Herba ini menyediakan menakjubkan rasa dan aroma yang sangat selera untuk hidangan apa-apa. Halia merupakan rempah yang paling sering digunakan dalam masakan Asia. Oleh itu, anda pasti akan menemui banyak resipi dalam blog ini menggunakan rempah ratus seperti percikan resipi ayam halia.

Resepi kita boleh mencari dengan mudah di mana-mana restoran. Malah, ini adalah resipi yang memang wajib kita mesej setiap kali makan di sebuah restoran. Kita sentiasa memerintahkan ayam ayammasak halia dengan paprika. Pada masa ini, saya akan masak ayam halia dengan Kuah untuk keluarga saya. Jika anda ingin mencuba resipi halia Cina ayammasak gaya yang mudah seperti ini, mari kita ikut resipi ini.

resepi masakan ayam berkuah simple

resepi masakan ayam berkuah simple

Bahan-bahan resepi ayam masak kicap :

 • 2 dada ayam
 • 1 cili hijau segar (boleh digantikan dengan cili padi dari 7)
 • 1 bawang
 • 3 inci halia
 • 1 sudu teh cornflour
 • 2 camca besar minyak masak
 • garam dan gula secukup rasa
 • sedikit sos tiram
 • gajus

Bagaimana resepi nasi ayam :

 1. potong ayam menjadi kepingan kecil
 2. hiris cili hijau, bawang putih dan halia.
 3. Masukkan minyak masak dalam kuali, tumis Bawang besar dan halia sehingga wangi. Masukkan kepingan ayam dan kacau sehingga diagihkan sama rata.
 4. apabila ayam itu separuh masak, tambah sos tiram, cornstarch bercampur dengan air.
 5. Tambahkan garam dan secubit gula secukup rasa, Taburkan cashews dan cili hiris. Kemudian kacau sehingga diagihkan sama rata.
 6. Setelah masakan ayam berkuah masak, Hidangkan dalam mangkuk

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Madu

Resepi ayam kicap untuk memasak sedia yang lazat dan enak untuk dimakan. Jika anak-anak anda suka masakan ayam, anda mesti cuba untuk memasak ayam dengan resipi ini merah

Resepi Masakan Ayam Berkuah Simple | Syatama Ginola | 4.5