Resepi Ayam Sweet Sour

Resepi Ayam Sweet Sour – Agak-agak berapa orang dok menghitung hari ni hari ke berapa puasa? Hehe. Kira pasai sedih puasa makin nak habis atau sebab tak sabar nak raya? Farah tak kira berapa hari puasa. Tak main la kire berapa hari dah pose nih. Sebab dalam phone ade countdown kekeke.

Semalam dok tengok citer korea. Farah tengok dalam citer korea selalu sangat ade makan sweet and sour pork. Jadi farah terfikir lah kalau pork tu tukar jadi ayam guane? Kuah tu nampak senang je pun. Maka mulai lah karang resep sendiri. ayam celup tepung + kuah sweet sour. Alah, kuah tu sama je ngan kuah ikan sweet sour. Hehe.

Untuk ayam celup tepung, farah guna tepung gandum. Sebab tepung siap takde. Farah lagi suka tepung siap sebab gila goreng, dia renyah lagi lama. Rasa pon lagi best. Tapi malas nak pi beli tepung. Pakai je barang yang ade kat rumah. Farah letak tepung gandum, kuib ayam, garam dan serbuk kunyit untuk ayam tu.

Kali ni aku nak share menu paling senang dalam buku masakan.. Hahahah.. Biasanya aku masak resep ni bila aku da ketandusan idea nk masak apa untuk budak tecik Rifqiy yg suka makan itu.. so, aku buatkan dia ayam sweet sour ni sbb dia suka sgt mkn ayam.. Hehehe ..

So, taknak buang waktu, kita tengok tingkat kesenangan resep ni ye ..
resepi ayam sweet sour

resepi ayam sweet sour

Bahan-bahan resepi fillet ayam sweet sour :

Ayam (bagian dada n potong dadu)
tepung gandum
Sayur-mayur (aku pilih carrot, brokoli, baby corn dan kobis bunga)
Baang merah (iris)
Bawang putih (ketuk je)
Bawang besar (potong bulat2 cm nk wat spring onion)
Cabai merah (ada org suka pakai capsicum a.k.a lada benggala)
Saus tiram (2 sendok makan)
Saus cabai (2 sendok makan)
Saus tomat (2 sendok makan)
Stok ayam Maggi
garam

Cara nak masak resepi ayam sweet sour chinese style :
Pertama aduk ayam dgn tepung gandum n goreng ayam tu.. Letak tepi.. Aku suka pkai tepung kentucky, cm lagi sedap je.. hehehe
Tumis bawang merah, bawang putih dan cabai merah sampai harum ..
Masukkan semua saus-saus dan stok.. Kalo ikut sukatan, aku suggest 2 sendok makan per sos.. But depends kt selera masing2 pun bisa ..
Masukkan air sedikit tuk nak cairkan sikit kuah tu ..
Masukkan semua sayur mayur tu n aduk kuah dengan sayuran sehingga la sayur masak ..
Da sebati semua, leh la tuang kan ayam masuk dalam kuah tu.. Gaul sampai kuah cover semua ayam-ayam ..
Masukkan bawang yg dipotong bulat tu n biar layu sikit.. Siap tuk dihidang ..
Makan time !!! Yummy
tips: kalo masih tak asin, tambahkan garam.. Tp aku selalu tak tambah garam pun sbb stok ayam n sos2 ​​tu da bg rasa asin ..

Senang je kan ??? Lauk ni senang sbb aku tak perlu masak sayur n protein secara berasingan.. Semua da ade dlm 1 hidangan tu.. hehehe ..

Selamat mencoba ..

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Halia Chinese Style Berkuah Simple

Bagaimana resepi ayam masak lemak cili api paling sedap kan saya berkongsi ini dan jumpa nanti ya resepi ayam masak lemak cili api mudah yang lazat yang seterusnya. Semoga bermanfaat untuk Bonda!

Pencarian Resepi Ayam Terkini:

  • jom tengok farah quinn
Resepi Ayam Sweet Sour | Syatama Ginola | 4.5