Info terpercaya Resepi Ayam Percik Simple...

Resepi Ayam Percik Simple

Resepi Ayam Percik Simple – Day2 berterusan think I mahu untuk masak menu apa untuk berbuka… Aku sangat pening sebelum Subuh makan bagi saya hanya di belakang mana2 haba dalam mulut ikan itu boleh makan Subuh masa berikutan. Kecuali bagi berikut memasak biasanya sangat mudah rosak sayur-sayuran di kedai jika anda guys… Saya pernah hak kihkihkih pening rabbani yang sama… .. Kadang2 hendak masak bahan tu je Gali ini tetapi tidak mencukupi. Masa untuk membeli barangan basah malam, saya boleh menembak buku-buku resepi saya… menarik bukan resepi2 dalam tu mana2 yang… Saya sudah mencuba saya akan berkongsi lak ye kat topik. Okay, jadi saya berkongsi resipi ini mudah untuk ayam percikan. rujukan asal adalah laman web Dr myresepi… tetapi saya gembira saya mengikuti Penekan berikut bahawa tidak ada cukup bhn2.

Yang suka makan ayam Percik? Biasa jika kita membeli pasaran dalam RM 5 ke paha. Kini GST, bukan taw pulak baru harga betul. Hehehe kehabisan wang untuk membeli, apa yang memasak untuk diri sendiri? Sebenarnya, amat mudah untuk ayam percikan di rumah. Jadi, sama-sama beliau belajar dari seorang chef yang tidak berapa chef ini.

Resepi Ayam Percik Simple

Resepi Ayam Percik Simple

bahan2 resepi ayam percik kelantan untuk dikisar :

  • Bawang besar 2
  • 2 inci kunyit hidup (jika xde Sila Gantikan serbuk kunyit)
  • Serai 2
  • 2 cm halia
  • 1 sudu teh ketumbar biji
  • 4 ulas bawang putih
  • Sedikit air ke mesin pengisar

Bahan2 lain resepi ayam percik pasar malam :

  • 3 camca besar dikeringkan cili cincang… menambah lebih banyak jika hendak lebih pedas ye…
  • Garam atau perasa-perasa…
  • Santan 1 cawan ayam… Jika markah untuk memasak 2 cawan santan… gembira Prayojana masukkan cemerlang 200ml santan je tu…
  • Asam keping je

Cara resepi ayam percik madu :

  1. Mula2 masukkan ayam dalam kuali… Tuangkan bahan2 lepas mengisar sehingga tuan ayam… buat masa ini tidak membuka api terlebih dahulu.
  2. foto… Tuangkan susu ke dalam kuali yang mengandungi ayam dicampur + td…
  3. selepas santan, tambah 3 camca besar cili pulak kering ditebang ni dah… Haaaa masa boleh pergi untuk membakar api sederhana je… Ye…
  4. Kacau2 bg dicampur dengan Kuah ayam bg… Jangan lupa untuk terbalikkan ayam telah masak main-main…
  5. Masukkan sekeping Asam kering main-main… Tambah garam secukup rasa…
  6. masak hingga ayam separuh masak dan sos thickens sedikit… Matikan api…
  7. keluarkan ayam dan letakkan atas dulang penaik… Tuangkan sedikit percikan sup ayam je tu p… Sila simpan baki sos untuk Tuangkan ke atas ayam selepas siap bahan api…
  8. Bakar ayam di dalam ketuhar selama 30 minit atau sehingga ayam bertukar kekuningan… dengan suhu 180 selsius di bawah kebakaran ke atas…
  9. ayam yang sedia untuk membakar…
  10. tuangkan baki sos / Kuah ayam yang splatter pada ayam… sedap… siapppp woooo… tetapi tidak tahu kau lelaki lak le di tekak…

Baca juga : Resepi Ayam Percik Kelantan Sedap

Dialu-alukan untuk mencuba resipi ini mudah itu ye…

Resepi Ayam Percik Simple | Syatama Ginola | 4.5