Resepi Ayam Percik Kelantan Sedap

Resepi Ayam Percik Kelantan Sedap – Tiba-tiba saya merasakan dorongan untuk menghantar resipi ayam Percik Kelantan disediakan semata-mata bagi Nana pesta makanan Malaysia, bulan Kelantan yang akan berakhir dalam beberapa hari. Cerita dalam perjalanan balik dari Pejabat, suami saya memberitahu bahawa Nana telah ditanya mengenai ikan berenang ayam untuk makan malam. Saya kagum dengan sikap suami yang penyayang pada kanak-kanak. Setiap hari dia akan melayan selera kanak-kanak. Apa sahaja makanan yang diminta oleh suami kanak-kanak akan cuba untuk mendapatkannya. Malah, setiap malam hubby akan memastikan ada makanan untuknya kerana dia akan makan di rumah setiap malam. Beliau berkata ada tiada masa untuk makan semasa di hospital.

Mendengar permintaan Nana, saya meminta suami berhenti membeli ayam. Saya sebenarnya agak letih dan pulak yang telah lewat petang, tetapi saya juga Bersatu untuk menyediakan ayam diminta percikan. Semasa menyediakan percikan ayam, saya juga disediakan sayur Kailan goreng sos tiram bayi. Menyeru memanggil kanak-kanak kanak-kanak bayi tiada yang ingin membantu. Hmmm orang tidak akan muncul sehingga segala-galanya telah dimasak dan sedia untuk dicuci peralatan. Apabila bersedia untuk memasak, adalah hari sudah malam, saya adalah semata-mata kerana mudah snap gambar untuk dimasukkan ke dalam blog. Ayam adalah sangat lazat walaupun percikan bukan sebagai gambar yang cantik.

Ayam Percik Kelantan tiada terbahagi kepada dua jenis, satu putih dan satu merah. Jika anda suka rasa yang sedikit pedas, menyediakan ayam merah percikan. Sebenarnya sukar untuk memilih ayam splash di sini kecuali di Kelantan Restoran jaring dan Restoran MZ di Chow Kit. Yang lain yang kebanyakannya dijual di bazar Ramadan, mempunyai rasa ayam percikan langsung tiada. Boleh klik di sini untuk melihat Kelantan ayam putih Spatter disediakan oleh abang saya di Kampung.

Untuk menyediakan ayam sebenar adalah diperap selepas beberapa minit akan terus menulis. Dirakam juga menggunakan bahagian-bahagian yang diperbuat daripada buluh yang dibelah dua tetapi tidak untuk mematahkan. Ia dianggarkan bahawa percikan asal Kelantan mempunyai ayam ini. Tetapi jika di majlis perkahwinan itu memberi percikan yang banyak hidangan ayam, akan lama terus membakar ayam dan ayam akan menjadi buruk jika lama terabai. Jadi kita boleh menghisap sambil ayam yang diperap dengan berharap yang sebelum telah dibakar. Pastikan ia adalah kukus supaya tidak ada lagi darah dalam tulang ayam.

Mari kita lihat resepi yang saya main kerana campak campak lebih awal. Dah dah tidak fikir langkah yang diperlukan. Kekunci mesti banyak bawang merah dan Kuah mesti mempunyai sedikit kemanisan.

Resepi Ayam Percik Kelantan

Resepi Ayam Percik Kelantan

resepi ayam percik kelantan kuah putih

Bahan-bahan resepi ayam percik kelantan asli :

 • 1 ayam – dipotong 4

Bahan-bahan perap resepi ayam percik kelantan mudah :

 • 5 bawang merah
 • 3 ulas bawang putih
 • 1 inci halia
 • garam secukup rasa

Bahan sos resepi ayam percik putih kelantan :

 • 2 pek susu pekat manis
 • 10 bawang merah
 • 1 inci halia
 • Serai 1 batang jagung
 • 3 cili kering – boleh ditambah jika anda suka pedas
 • garam secukup rasa
 • Gula – perlu mempunyai rasa manis
 • 1/4 keping Asam – park dalam denyutan jantung dan dikeluarkan takut masam

Bagaimanakah Cara Membuat resepi ayam percik kelantan sedap :

 1. Kisar hingga bahan-bahan perap lancar dan marinate ayam dalam masa 30 minit. Grill ayam sehingga masak. Saya kukus dengan ayam pertama begitu pesat dan tidak sekata ripening. Manakala ayam panggang, boleh menyediakan bahan untuk cuci luka.
 2. Kisar semua bahan-bahan sup dengan santan dan biarkan mereneh di atas dapur pada haba yang rendah sambil kacau berterusan. Masak sehingga sos thickens. Tambah Asam, garam dan gula secukup rasa. Boleh ditarik balik.
 3. Apabila ayam mula coklat sedikit, kotoran sekitar permukaan bahan solek ke dalam ayam dan Bakar dengan serta-merta. Belok ayam dan Kuah kotoran lagi diulangi pada kedua-dua belah ayam.
 4. Boleh dilantik untuk berkhidmat.

Baca juga : Resepi Ayam Percik Sedap

Nota resepi kuah ayam percik kelantan :

Boleh juga terus marinate ayam panggang di dalam sihir pembakar roti tanpa mengewap.

Jika anda suka, boleh juga boleh direbus ayam dengan separuh daripada bahan-bahan solek.

Resepi Ayam Percik Kelantan Sedap | Syatama Ginola | 4.5