Resepi Ayam Paprik Simple, Mudah & Sedap

Resepi Ayam Paprik – Hello berjumpa lagi dengan saya, semalam saya nak rakan-rakan resepi ayam paprik simple yang saya masak semalaman. Resipi ini saya boleh apabila aku membayar lawatan ke rumah saudara di kuala lumpur. abang saya ini pandai memasak ayam masak paprik ini kerana rasa dan warna yang sangat cantik.

Resepi Ayam Paprik Simple, Mudah & Sedap

Resepi Ayam Paprik Simple, Mudah & Sedap

Resepi ayam masak paprik berkuah asal adalah dari negara thailand itu dipanggil thai. Kebanyakan masakan ini adalah sangat lazat dan cepat untuk menjawab dengan syarat.

Resepi Ayam Masak Paprik

beberapa waktu yang lalu saya juga mempunyai resipi ayam Cookbook menulis tarikh anda boleh menggunakan menu untuk masak hari ini resepi ayam paprik mudah.

Baca Juga : Resepi Ayam Penyet Paling Enak Mudah & Sedap

Anda akan mahu untuk tidak lama lagi cuba di rumah betul-betul? Jom kita layan resepi ayam paprik thailand di bawah. Berikut ini kami sampaikan berbagai macam bahan yang dibutuhkan untuk membuat ayam masak paprik, beserta cara membuatnya secara langkah demi langkah. Jom tengok!

Bahan-bahan resepi ayam paprik thai :

  • 2 keping dada ayam yang dihiris nipis
  • 4 benih Chile padi-diketuk
  • 2 camca besar yang dikeringkan cili kisar
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 ulas bawang-dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • lada cili merah 1 biji-dihiris sudut
  • 2 camca besar sos cili
  • 2 camca besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1/2 inci halia-dihiris halus
  • 1/2 labu bawang besar lengthwise hiris
  • 1/2 cawan air
  • sedikit garam
  • sos kicap manis sedikit

bahan-bahan sayur-sayuran resepi ayam paprik azie kitchen :

  • 2 pistil biji jagung-iris
  • 2 sprigs kacang pis hijau – dihiris pendek
  • Potong-kobis bunga
  • lobak merah 1/2 biji-dihiris lengthwise

Cara Buat Ayam Paprik

  1. Haba minyak dalam kuali dan kemudian GORENG hirisan ayam sehingga warna whitish. Selepas tu Parit dan ketepikan.
  2. Meneruskan sedikit minyak di dalam kuali dengan api dan tumis bawang, Halia, dan bawang putih hingga harum. kemudian masukkan daging lembu tanah cili dan tumis sehingga pecah minyak semula.
  3. Masukkan sedikit kicap manis, sos cili, sos tiram dan sos tomato kemudian Gaul. Fried Chicken buat input dan gaul sehingga diadun.
  4. Input air, Serai, dan Bahasa lime daun. Masukkan sedikit garam secukup rasa dan Gaul sehingga sebati. kemudian masukkan sayur-sayuran dihiris dah lepas dan besar bawang. Selepas tu masak hingga sayur-sayuran bertahan sedikit tender.
  5. Akhir sekali, bila dah angkat masak dan Hidangkan panas-panas dengan nasi mm sedap nyaaa.
  6. Resepi ayam paprik sedap siap disajikan!

Betapa mudah anda masak resepi ayam masak paprik simple saya rakan-rakan nak. Terima kasih sudah mahu Lawatlah blog saya boleh ditempah dengan mudah. jumpa di artikel resepi ayam paprik berkuah seterusnya. Artikel ni saye buat agar kawan-kawan dapat membuat resepi ayam paprik ala thai sendiri di rumah, semoga Anda segera bisa mempraktekkan membuat resepi ayam paprik mudah dan sedap. Sekian serta terimakasih banyak ya semuanya udah kunjungi blog ini!

Baca Juga : Resepi Ayam Percik Mudah & Sedap

Malam ini Kak Noor hanya ingin berkongsi resipi ayam paprika Ala Thai masak petang. Ia telah lama Thai tidak memasak ikan ini. Permintaan membuat ayam ini berasal dari anak bongsu. Tetapi kekurangan banyak sekali macamsayur-sayuran. Ayam hanya dibeli oleh Encik Hasben pagi, jan pusing tenan. Hanya kacang sahaja. Nasib baik anda sedia ada Peti sejuk bell pepper, cili, Serai dan daun limau Bahasa. Ini adalah bahan-bahan yang meningkatkan aroma masakan ayam paprik.

Pencarian Resepi Ayam Terkini:

  • ayam masak paprik tanpa sos tiram
Resepi Ayam Paprik Simple, Mudah & Sedap | Syatama Ginola | 4.5