Resepi Ayam Masak Sos Tiram

Resepi Ayam Masak Sos Tiram – Sejak dah ada anak ni, nak masak semua kene cepat. Kalau lambat, anak bangun.. dah satu hal.. kene layan anak dulu.. masak lambat.. kalau masak lambat, nad lapar pulak.. yela susukan baby fariza. Mau tak menggigil. Lagi satu kalau tak makan, mana nak datangnya susu. Jadi setiap hari nad akan masak benda mudah, ringkas dan cepat ..

 

Menu nie kita jumpa masa tengah intai2 resepi apa yang sedap nak di masak. Tersandung blog Cida …. tengok cam menarik. Simple dan singkat …. anak mori yang tolong masakkan. Kita prepared kan bahan2nya … dia yang menumisnya. Kalau ikut resepi asal, Cida guna kan isi ayam yang di potong kecil … tapi dalam lemari es tak der stock isi ayam, Kita guna ayam yang ada di potong ke bahagian2 kecil. Mori suka guna bawang holland dalam masakan … rasa wangi dan manis …. jadi mori tambah kan dalam resepi nie bawang holland dan beberapa bahan lain untuk tampak lebih menarik …
resepi ayam masak sos tiram

resepi ayam masak sos tiram

Ini satu lagi menu simple ahkak. Seswai dicocokkan dengan masak lemak putih atau sup sayur.. pilih mano lobih sehat … ni fav ahkak gak la … sbb senang sangat kan … improvisekan ayam goreng jer sebenornya …. sbb ahkak tak minat makan ayam goreng stupid … rasa cam tak variety (utk ahkak laaa … bukan yuholss tau). Dah alang2 improvisekan tu, tambah sekali sayur mayur, so xyah pikir dah nak reka lauk lain utk sayur …

 

Ayam Masak Sos

 

Bahan-bahan resepi ayam masak sos lada hitam :
  • 4-6 ketul ayam
  • 2 sudu sos tiram
  •  gula
  •  garam (pilihan)
  •  ½-inci-halia dihiris
  • 3 benih bawang merah-ditumbuk
  •  biji 1 besar bawang-dihiris
  • 2 ulas dari bawang putih-dihancurkan
  •  ayam kiub kanji
  •  lada
  •  star anise, kayu manis, ulas
Cara masak resepi ayam masak sos tiram :
  1.  tumis bawang, bawang putih, Halia, lada dah dihiris ke dalam minyak panas.
  2.  Masukkan rempah ayam kiub kanji & seperti star anise, kulit kayu manis dan ulas ke & digoreng.
  3.  Jika dah naik bau, masukkan sos tiram. Kacau sehingga diadun.
  4.  Masukkan ayam, Bawang besar & kacau. Tutup periuk dengan penutup supaya ayam cepat matang & Kuah dihasilkan daripada proses penyejatan.
  5.  biarkan ia beberapa minit. Masukkan gula & garam secukup rasa.
  6.  penutup periuk semula ayam sabung untuk biarkan & benar-benar matang.

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

Akak suka memasak resepi ayam masak sos black pepper ni sebab Tarikh : satu – bahan-bahan yang mudah untuk mendapatkan. Hanya menggunakan bahan-bahan asas yang terdapat di dapur rumah garenti kami. Bawang merah, bawang, bawang putih, kayu manis, star anise seperti itu mesti mempunyai permukaan saham? Demikian informasi tentang resepi ayam masak kurma mudah, semoga bermanfaat!

Resepi Ayam Masak Sos Tiram | Syatama Ginola | 4.5