Resepi Ayam Masak Asam Pedas

Resepi Ayam Masak Asam Pedas

biasanya saya membuat asam pedas selalu menggunakan ikan dan ini adalah first time saya cuba membuat asam pedas menggunakan ayam. sebenarnya, saya sudah lama tak buat asam pedas tapi entah kenapa semalam tiba-tiba teringin makan asam pedas ayam.

untuk orang pecinta masakan asam pedas ayam boleh menjadi makanan yang tidak asing. terakhir saya juga sudah menulis resepi sedap lainya yang boleh anda baca dibawah.

Asam pedas ni banyak cara dan banyak resepi kalu kita google kan. Bagi saya resepi yang sedap kena dengan citarasa selera anak tekak kita. Resepi asam pedas ni saya belajar daripada mak mertua yang berasal orang jati Johor. Salah satu lauk wajib masak dalam seminggu. Kalau tak, ada je yang duk bagitaw rindunya nak makan asam pedas ūüėõ
Resepi Ayam Masak Asam Pedas

Resepi Ayam Masak Asam Pedas

Stail mak mertua lada kisar akan dicampur sekali dengan bawang merah, bawang putih dan kunyit terus simpan buat stok lada kisar. Tapi sampai sekarang saya fail buat asam pedas bila lada kisar saya campur dengan bawang. Saya try guna stail saya asingkan bawang, hasilnya suami cakap thumb up!

Resepi ni saya share sebab ramai bertanya. Alang2 tulis terus kat blog senang adik beradik anak cucu boleh refer sekali..

resepi ayam masak asam pedas pekat

jom kita layan resepi sedap yang seakan jadi fenomena pula dalam dunia masakan dibawah.

Bahan-Bahan resepi ayam masak asam pedas paling sedap :
  • 1 ekor ayam – potong kecil
  • sekuntum bungan kantan – belah 5
  • sedikit lada hitam – tumbuk kasar
  • 1 batang serai – dititik
  • air asam jawa – secawan air dicampur 50gn asam jawa
  • 3 cawan air
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • daun kesum
  • Bahan Kisar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit
  • 34 tangkai cili kering – gunting rendam dan toskan
  • sebesar saiz ibu jari belacan
  • 7 ulas bawang merah
Cara Membuat resepi ayam masak asam pedas melaka :
  1.  panaskan minyak dalam kuali kemudian bila minyak dah panas tumis bahan kisar tadi bersama serai hingga harum
  2.  masukan daun kesum, bungan kantan, dan ayam. kemudian gaul sebati dan tutup kuali. biarkan hingga ayam mengecut.
  3.  masukan juga air asam jawa dan gaul sebati. masukan lada hitam dan perasakan dengan garam secukup rasa kemudian gaul sebati. tambahkan air secukupnya
  4.  akhir sekali, tutup kuali dan tunggu hingga ayam empuk. tunggu hingga kuah ayam sudah pekat yang sesuai. matikan api dan hidangkan asam pedas ayam bersama nasi putih panas-panas.

Akhir Kata……

biasanya kuah ayam lebih pekat dan berminyak berbanding dengan kuah ikan. itulah resepi asam pedas ayam yang saya kongsikan dan sampai jumpa diresepi sedap berikutnya.

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Kicap Berkuah Simple & Sedap

Sebenarnya resipi Kuah ayam masak halia boleh menyimpulkan bantuan google. tapi saya dalam dilema kerana resepi ayam masak halia ala-thai asalnya tidak tahu jadi saya dirakam daripadanya mempunyai, sebagai nie sekodeng resepi ayam masak halia azie kitchen saya. Semoga berikan manfaat!

Resepi Ayam Masak Asam Pedas | Syatama Ginola | 4.5