Resepi Ayam BBQ Sedap

Resepi Ayam BBQ Sedap – Ayam BBQ merupakan salah satu makanan kegemaran ramai.

Cara membuat ayam bakar madu pun juga tidak sukar, bahkan kebanyakan suri rumah tangga pasti tahu membuatnya. Berikut di bawah ini adalah resepi cara membuat ayam bakar BBQ yang sangat sedap.

Salam … Kita tinggalkan sejenak contest Eyriqazz vs Denaihati – Blogger Hebat! Sehari sebelum cik tom berangkat kerja ke Negeri Sembilan pada hari Sabtu 2/6/2012, cik tom ada sponsor buat acara barbeque bersama famili. Keluarga cik tom memang suka sangat buat acara makan-makan berunsurkan barbeque ni. Last kitaorang buat barbeque saat acara Perayaan Hari Lahir Emak dengan resepi ayam bakar simple. Tahun lalu buat kat rumah abang so mostly preparation oleh abang2 dan kakak2 ipar. Dewan ini oleh sebab cik tom yang suggest dan sponsor + famili abang sibuk dengan undangan kahwin sanak saudara belah kakak ipar, so mostly terpaksa cik tom buat sendiri.
resepi ayam bbq

resepi ayam bbq

Untuk rempah ayam barbeque madu buat sendiri lagi sedap. Selain tu, cik tom pun try kali pertama buat air buah mocktail, bisa tengok -> Resepi Air Buah Koktail Berkastard dan juga cik tom masak Apam 1 Malaysia (untuk resep ini list akan datang ye). Jom kita tengok bagaimana Resep Ayam Barbeque Madu Mudah dan Sedap yang cik tom gunakan kali ini. Hasil rempah yang cik tom buat, daging ayam yang direndam dan ayam barbeque yang telah siap dibakar seperti gambar dibawah ye.

Bahan-bahannya resepi ayam bakar berempah :

  • 2 ekor ayam (anggaran 4.5 kg)
  • Sos BBQ, dibancuh dengan sedikit air – untuk disapu di atas isi ayam semasa membakar

Bahan-bahan Perapan resipi ayam panggang oven :

Bahan-bahan resepi ayam bakar oven A:

  • 3 sudu besar sos BBQ
  • 5 sudu besar gula perang (boleh ganti dengan madu)
  • 2 sudu besar gula putih
  • Garam secukup rasa

Bahan-bahan resepi ayam bbq chef wan B (Dikisar halus dijadikan pes):

  • 2 – 3 biji bawang besar (saiz besar) – dihiris
  • 8 ulas bawang putih saiz besar
  • 4 sm halia
  • 4 sm kunyit hidup
  • 2 sm lengkuas
  • 4 – 5 batang serai – dihiris
  • 3- 4 sudu besar serbuk cili
  • 2 sudu besar serbuk jintan manis
  • 2 sudu besar serbuk jintan putih
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam halus (kalau nak pedas, boleh tambah lagi)
  • Anggaran air secukupnya

Cara-cara penyediaannya : resepi ayam panggang kenny rogers

  1. Potong ayam mengikut citarasa anda. Bersihkan ayam dan toskan. Kelar sedikit permukaan isi ayam supaya bahan perapan mudah menyerap dan isi ayam cepat masak bila dibakar nanti.
  2. Masukkan kesemua isi ayam di dalam bekas, diikuti dengan bahan-bahan perapan (Bahan A dan Bahan B).
  3. Gaul rata sehingga semua bahan sebati.
  4. Masukkan ayam di dalam zipper beg. Kuantiti ayam yang dimasukkan di dalam zipper beg bergantung kepada saiz beg berkenaan. Boleh juga guna bekas plastik/Tupperware bertutup untuk menyimpan ayam.
  5. Perap ayam tersebut 1 – 2 malam di dalam peti ais, tempat frozen (lagi lama perap lagi bertambah sedap).
  6. Bakar ayam di atas bara api. Semasa membakar bolehlah disapu sos BBQ di atas isi ayam menggunakan serai (menambahkan aroma)

P/s : Jangan bakar guna api tapi bakar guna bara sahaja. Selamat mencuba resepi ayam panggang simple

Baca Juga : Resepi Ayam Bakar Sedap dan Mudah

Demikian artikel sederhana tentang berbagai macam resepi ayam berempah simple, semoga dapat dijadikan sumber terpercaya untuk Anda sebelum membuat ayam berempah. Sekian dan terimakasih banyak!

Pencarian Resepi Ayam Terkini:

  • perencah ayam gunting
  • resep ayaM bbq
  • resepi ayam perap sos bbq
  • sos untuk pencicah ayam bakar bbq
Resepi Ayam BBQ Sedap | Syatama Ginola | 4.5